PROCÉS CONSTITUENT

.................

Tradicionalment es coneix com a procés constituent la redacció, o reforma parcial o total, d’una constitució. Tradicionalment també, això acostumava a fer-se en el sí d’una comissió constitucional o d’una assemblea constituent, en ambdós casos exclusivament per representants.

En ple segle XXI, amb el desenvolupament de la democràcia i de la formació de la gent, un procés tan fonamental en el disseny institucional d’un país hauria de comptar amb la participació de la ciutadania d’una manera més directa. Així s’ha entès en alguns països que han desenvolupat processos constituents recents aplicant diversos mecanismes d’innovació democràtica: Islàndia, Irlanda, Bolívia, Equador, Xile.

La deliberació i implicació ciutadanes són claus no només per millorar un text constitucional, sinó per ampliar-ne la seva legitimitat i coherència amb els anhels i valors que defineixen a la societat d’un país, a la nació.

A casa nostra la societat civil ha proposat diverses metodologies per a un procés constituent que la Llei de Transitorietat ha començat a perfilar. Cal conèixer les lliçons que ens aporten tots aquests precedents i les propostes fetes per aconseguir desenvolupar un procés constituent profundament democràtic i amb protagonisme ciutadà.